„Jakże byłoby pięknie, gdyby każdy z nas mógł wieczorem powiedzieć: dzisiaj zrobiłem gest miłości wobec drugiego” Papież Franciszek Kochani Rodzice! W związku z chorobą naszego kolegi Michała, Samorząd Uczniowski działający w naszej szkole postanowił włączyć się w pomoc w jego leczenie. Razem z całą społecznością uczniowską przygotowaliśmy kalendarz, który ma wspierać Michała i zarazem być „cegiełką” w zbiórce pieniędzy. Kalendarze będzie można zakupić w czasie wywiadówki, dnia 20 listopada 2024r. w cenie minimum 25 zł.
Spotkanie z wychowawcami w dniu 20 listopada 2024 r. tj (środa) o godz. Ekipa Wybuchowych Naukowców odwiedziła uczniów klas 1a i 2b ze swoim doświadczeniem dotyczącym hodowli bakterii. Na początku wyjaśniono maluchom czym są bakterie, gdzie najczęściej występują oraz w jaki sposób można je zobaczyć. Przedstawiono im również co znajduje się w szaklach Petriego przygotowanych do eksperymentu. Następnie uczniowie odcisnęli na pożywkach swoje palce. Po upływie tygodnia zaprezentowano maluchom wyniki eksperymentu. Okazało się, że na ich palcach znajdowała się duża ilość bakterii i grzybów. Uczniowie chętnie przyglądali się kolorowym okazom wyhodowanym na szalkach i stwierdzili, że mycie rąk jest ważną czynnością, o której nie można zapominać.
Bakterie i grzyby - artyści w świecie mikrobiologii! Sylwia Cieśla Joanna Kopacka 13 listopada 2024 r. Igrzyska Dzieci w unihokeju na szczeblu powiatowym dla chłopców naszej szkoły nie okazały się pechowe. Zajęli drugie miejsce i uzyskali awans do następnej fazy. Dziewczęta tym razem uplasowały się na czwartym miejscu. Gratulujemy!
Czy bakterie można zobaczyć? W jaki sposób hodują je naukowcy w laboratoriach? Na powyższe pytania odpowiedzi szukali uczestnicy Koła Naukowego - Wybuchowi Naukowcy. I tak podczas wrześniowych zajęć wczuli się w rolę mikrobiologów, zakładając własne hodowle bakterii. Zajęcia zostały podzielone na trzy etapy. I. Na początku przygotowana została specjalna pożywka, w skład której wchodziła woda, kostka rosołowa, cukier oraz agar spożywczy. Następnie pożywkę przelano do szalek Petriego i odczekano, aż pożywka zastygnie. II. Etap drugi polegał na pobraniu próbek bakterii z różnych przedmiotów takich jak telefon komórkowy, okulary, rękawice piłkarskie, umywalka, klamka drzwiowa i odcisk dłoni. Następnie pobrane próbki wysiano na przygotowanych wcześniej pożywkach. Próbki pobrane z klamki drzwiowej zostały poddane dodatkowemu doświadczeniu. Wymazy wysiano do trzech szalek, gdzie pierwsza była próbą kontrolną, do drugiej włożono kawałek cebuli, a do trzeciej ząbek czosnku. W eksperymencie sprawdzano jaki wpływ na rozwój bakterii ma cebula i czosnek. Wszystkie przygotowane preparaty pozostawiono na okres tygodnia w ciepłym miejscu. III. Ostatnim etapem było sprawdzenie wyników doświadczenia. Okazało się, że pożywka na bulionie i cukrze ma w sobie wystarczająco dużo składników mineralnych i odżywczych, żeby umożliwić wzrost bakteriom i grzybom. Poprzez obserwację kolonii mikroorganizmów można je zakwalifikować do różnych grup. Eksperyment z czosnkiem i cebulą wykazał, że na szalce z czosnkiem został zahamowany wzrost bakterii, ponieważ wokół niego znajdowała się tak zwana "łysinka" - nie było tam bakterii. W szalce z cebulą bakterie pojawiły się. Wniosek z tego eksperymentu jest taki, że czosnek jest naturalnym bakteriostatykiem, czyli hamuje wzrost bakterii. W związku z powyższym warto go spożywać, aby być zdrowym. Zapraszamy do śledzenia bieżącej działalności koła w zakładce "Projekty" oraz na profilu Facebookowym: Koło Naukowe - Wybuchowi Naukowcy.
Sylwia Cieśla Joanna Kopacka |
||||
Dzisiaj jest: Odwiedziło nas: osób Copyright ©
|