Jak co roku w październiku odbyło się pasowanie na Czytelnika biblioteki szkolnej uczniów klas pierwszych. Spotkanie rozpoczęliśmy od rozmowy na temat biblioteki, funkcji jaką pełni w szkole, jakie książki możemy w niej znaleźć oraz zasadach wypożyczania. Następnie uczniowie przystąpili do rozwiązania zadań i zagadek związanych z czytaniem, z którymi świetnie sobie poradzili, po czym mogliśmy przystąpić do najważniejszego punktu spotkania: złożenia przyrzeczenia i pasowania na Czytelnika. Do pasowania użyliśmy Encyklopedii Popularnej PWN, najcięższej i najbardziej wypełnionej wiedzą książki jaka znajduje się w zbiorach biblioteki. Na pamiątkę pierwszej wizyty w bibliotece każdy z uczniów otrzymał dyplom oraz zakładkę do książki. W tym dniu uczniowie mogli też wypożyczyć pierwsze książki.
W październikowy wieczór Politechnika Rzeszowska po raz kolejny otworzyła swe bramy dla wszystkich miłośników wiedzy, pasjonatów nauki oraz osób ciekawych świata. Widowiskowe pokazy, ekscytujące eksperymenty i angażujące warsztaty pod osłoną nocy to oczywiście VIII Nocne Spotkania z Nauką, na których nie mogło zabraknąć Wybuchowych Naukowców.
Na małych i dużych pasjonatów nauki czekały między innymi:
- strefa drewnianych gier wielkoformatowych,
- symulator lotu, ciężarówki i skoku spadochronem,
- "Teatr wysokich napięć", czyli wciągający spektakl z prądem w roli głównej, gdzie jeden z największych w Polsce transformatorów Tesli wytwarzał 5 m grające wyładowania,
- wystawa "Kultura Techniki - Technika Kultury",
- strefa RoboLAB,
- warsztaty LEGO,
- pokazy fizyczne,
- wybuchowe pokazy chemicznych z kolorowymi reakcjami, zaskakującymi eksperymentami i ciekawostkami ze świata chemii,
- warsztaty, wystawy mobilne, eksperymenty i doświadczenia przygotowane przez PCN "Łukasiewicz".
To był wyjątkowy wieczór dla poszukiwaczy wiedzy, a nasze koło naukowe z chęcią weźmie udział w kolejnej edycji tego wydarzenia.
Sylwia Cieśla
16 października 2024r. w dniu, w którym obchodzony jest „Światowy Dzień Chleba”, klasy II b, III a, III b odwiedziły Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Uczniowie uczestniczyli w warsztatach „Od ziarenka do bochenka”, podczas których poznali znaczenie chleba w tradycji polskiej. Pani przewodniczka opowiedziała dzieciom jak długa i pracochłonna była droga do powstawania chleba, zaczynając od wysiewu zboża, poprzez żniwa, młockę, przechowywanie, mielenie ziarna, aż do wypieku bochenka. Uczniowie w dawnej kuchni Szkoły Podstawowej, która kiedyś mieściła się w Trzebosi, nauczyli się jak przygotować proziaki. Prowadząca zarobiła ciasto, następnie chętne dzieci wałkowały je i wykrawały krążki, które wypiekane były na rozgrzanej blasze. Później wszyscy delektowali się smakiem tych placuszków oraz wiejskiego chleba z masłem. Po degustacji uczniowie wyruszyli na edukacyjny spacer, podczas którego zwiedzili zabytkowy kościół, starą wiejską chałupę wraz z jej wyposażeniem, stodołę, spichlerz, kuźnię, pasiekę, młyn oraz drewniany domek, w którym umieszczone były ręcznie wykonane zabawki. Zwieńczeniem wycieczki, podczas której wychowankowie zdobyli wiedzę dotyczącą kultury ludowej naszego regionu, był zakup pięknych i jedynych w swoim rodzaju pamiątek: glinianych gwizdków ptaszków, drewnianych wiatraków, fujarek i naczyń z ceramiki. Do szkoły wszyscy wrócili pełni wrażeń i bardzo zadowoleni. Magdalena Nowak
W dniach 11-13 października 2024r. odbyły się w Łańcucie Mistrzostwa Polski w Akrobatyce Sportowej, podczas których odbył się ogólnopolski Turniej. Naszą szkołę godnie reprezentowała Wiktoria Mitał, uczennica klasy III a, która wraz z koleżanką w tym Turnieju zajęła I miejsce w kategorii Youth, 2-ki kobiet.
W dniu 28-10-2024 odbyło się spotkanie profilaktyczne na temat zagrożeń wynikających z zachowań ryzykownych oraz odpowiedzialności prawnej osób nieletnich. Prelekcję prowadził Pan Tomasz Surowiak policjant z Referatu do spraw Nieletnich i Patologii Komendy Miejskiej Policji w Rzeszowie. Dziękujemy za przestrogi, wskazówki i pouczenia oraz odpowiedzi na pytania tak ważne dla naszej młodzieży.
|
||||
Dzisiaj jest:
Odwiedziło nas:
osób Copyright ©
|