Czy bakterie można zobaczyć? W jaki sposób hodują je naukowcy w laboratoriach?
Na powyższe pytania odpowiedzi szukali uczestnicy Koła Naukowego - Wybuchowi Naukowcy. I tak podczas wrześniowych zajęć wczuli się w rolę mikrobiologów, zakładając własne hodowle bakterii.
Zajęcia zostały podzielone na trzy etapy.
I. Na początku przygotowana została specjalna pożywka, w skład której wchodziła woda, kostka rosołowa, cukier oraz agar spożywczy. Następnie pożywkę przelano do szalek Petriego i odczekano, aż pożywka zastygnie.
II. Etap drugi polegał na pobraniu próbek bakterii z różnych przedmiotów takich jak telefon komórkowy, okulary, rękawice piłkarskie, umywalka, klamka drzwiowa i odcisk dłoni. Następnie pobrane próbki wysiano na przygotowanych wcześniej pożywkach. Próbki pobrane z klamki drzwiowej zostały poddane dodatkowemu doświadczeniu. Wymazy wysiano do trzech szalek, gdzie pierwsza była próbą kontrolną, do drugiej włożono kawałek cebuli, a do trzeciej ząbek czosnku. W eksperymencie sprawdzano jaki wpływ na rozwój bakterii ma cebula i czosnek. Wszystkie przygotowane preparaty pozostawiono na okres tygodnia w ciepłym miejscu.
III. Ostatnim etapem było sprawdzenie wyników doświadczenia. Okazało się, że pożywka na bulionie i cukrze ma w sobie wystarczająco dużo składników mineralnych i odżywczych, żeby umożliwić wzrost bakteriom i grzybom. Poprzez obserwację kolonii mikroorganizmów można je zakwalifikować do różnych grup. Eksperyment z czosnkiem i cebulą wykazał, że na szalce z czosnkiem został zahamowany wzrost bakterii, ponieważ wokół niego znajdowała się tak zwana "łysinka" - nie było tam bakterii. W szalce z cebulą bakterie pojawiły się. Wniosek z tego eksperymentu jest taki, że czosnek jest naturalnym bakteriostatykiem, czyli hamuje wzrost bakterii. W związku z powyższym warto go spożywać, aby być zdrowym.
Zapraszamy do śledzenia bieżącej działalności koła w zakładce "Projekty" oraz na profilu Facebookowym: Koło Naukowe - Wybuchowi Naukowcy.
Sylwia Cieśla
Joanna Kopacka