16 października 2024r. w dniu, w którym obchodzony jest „Światowy Dzień Chleba”, klasy II b, III a, III b odwiedziły Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Uczniowie uczestniczyli w warsztatach „Od ziarenka do bochenka”, podczas których poznali znaczenie chleba w tradycji polskiej. Pani przewodniczka opowiedziała dzieciom jak długa i pracochłonna była droga do powstawania chleba, zaczynając od wysiewu zboża, poprzez żniwa, młockę, przechowywanie, mielenie ziarna, aż do wypieku bochenka. Uczniowie w dawnej kuchni Szkoły Podstawowej, która kiedyś mieściła się w Trzebosi, nauczyli się jak przygotować proziaki. Prowadząca zarobiła ciasto, następnie chętne dzieci wałkowały je i wykrawały krążki, które wypiekane były na rozgrzanej blasze. Później wszyscy delektowali się smakiem tych placuszków oraz wiejskiego chleba z masłem. Po degustacji uczniowie wyruszyli na edukacyjny spacer, podczas którego zwiedzili zabytkowy kościół, starą wiejską chałupę wraz z jej wyposażeniem, stodołę, spichlerz, kuźnię, pasiekę, młyn oraz drewniany domek, w którym umieszczone były ręcznie wykonane zabawki. Zwieńczeniem wycieczki, podczas której wychowankowie zdobyli wiedzę dotyczącą kultury ludowej naszego regionu, był zakup pięknych i jedynych w swoim rodzaju pamiątek: glinianych gwizdków ptaszków, drewnianych wiatraków, fujarek i naczyń z ceramiki. Do szkoły wszyscy wrócili pełni wrażeń i bardzo zadowoleni.
Magdalena Nowak